Vores Nordjyske Røgeri

Først når vores bestilling af røget fisk når røgeriet, kommer fiskene ind i rygeovnen. Intet går til spilde
- og vi er altid sikret friskrøget fisk i den højeste kvalitet i vores menuer.

Røgeriet Schak Nielsen er et foretagende, der går helt tilbage til 1863. Dengang var det en kød- og flæskerøgeri. I 1942 købte V. Schak Nielsen røgeriet, og i dag drives den gamle virksomhed af den tredje generation af Schak-familien. Sidst i tresserne begyndte Schak at røge fisk for byens fiskehandlere, og idag er dette en af Schaks specialiteter.

Det familiedrevne røgeri arbejder kun med de bedste råvarer, og formår at bibeholde det gamle håndværk. I 2011 etablerede Schak en gårdbutik ved røgeriet i Svenstrup, hvorfra der idag kan købes hjemmelavede specialiteter og delikatesser.

Røgning er en tilberednings- og konserveringsmetode, der formentlig er lige så gammel som menneskehedens beherskelse af ilden. Sidenhen er det blevet en tilvalgt smagsvarient. Røgen tørrer madvaren, virker antibakteriel og beskytter mod harskning. Røgning er dog ofte ikke nok til at konservere og derfor kombineres det med andre metoder såsom saltning og tørring. Princippet i røgning er, at der kun må forefindes gløder. Derfor skal røgningen konstant overvåges og rene flammer skal kvæles.
 

Man bruger typisk elletræ og bøg til at røge med. Bøg er bedst til koldrøgning, mens el er godt til at give fisken en gylden farve. Dertil kommer de krydrede smage såsom tørrede krydderier, enebær og revlingbær.
 
Koldrøgning
Koldrøgning er røgning ved højest 25 grader, ofte i flere dage. Røgen kommer fra savsmuld, der ligger og ulmer. Der tilføres ikke anden varme end røg. Den langsomme proces gør, at der trænger meget røg ind i varerne, der får en meget lang holdbarhed. Bruges til fx. koldrøget laks og spegepølser. Find vores koldrøget laks i fest- og receptionsmenuerne samt brunch.

Varmrøgning
Varmrøgning sker ved temperaturer fra 45-90 grader. Varmrøgning anvendes udelukkende for smagens skyld, og bruges til fisk, kød og pølser. Find vores varmrøget laks i Special Buffet, og blandt forretterne i Sammensæt Selv og Tre-Retters Menu.